Zi de zi avem clienți după clienți care ne cer cafea lungă.
Poate pentru că așa s-au obișnuit, sau poate nu vor o cafea „tare”.
Mai mult ca sigur, însă, mulți nu știu ce presupune această cafea lungă.
Pentru că ținem la sănătatea voastră și vrem să vă ajutăm să vă bucurați de o cafea mai bună, ne-am gândit să vă povestim câte puțin despre această băutură populară printre români.
De regulă, băutura cunoscută de noi drept „cafea lungă” e o doză de cafea cât pentru un espresso, prin care curge de două ori cantiatea de apă, lucru care face din cafeaua lungă o „ciorbă” de cafea, cu mai puțină aromă și mai multe substanțe toxice. Asta pentru că toată savoarea se regăsește în ceea ce rezultă după primii 30-40 de mililitri de apă scoși de espressor prin portafiltru, iar tot ce vine după doza de espresso este plin de substanțele care nu ne fac deloc bine nici nouă, nici cafelei pe care o bem. După vreo 30 de secunde din momentul în care apa începe să curgă prin cafeaua măcinată, aceasta din urmă începe să degaje substanțe care dau cafelei un gust neplăcut și care nu fac bine celui care o consumă.
Ca o alternativă, dacă dorești o cafea mai puțin aromată, îi poți cere barista-ului să toarne niște apă fierbinte, direct din espressor, peste espresso-ul din paharul tău. Indiferent că este un espresso simplu, unul cu lapte sau un espresso „lungit” cu apă fierbinte, îți recomandăm ca înainte să bei prima gură de cafea, să bei un pahar cu apă plată, pentru a-ți curăța papilele gustative. În acest fel, te vei bucura de aroma cafelei la intensitate maximă.
Despre ideea că o cafea lungă este „mai slabă” decât un espresso, îți vom povesti altădată
Articol: Eugen Rogojan